Bezoek SeniorenPunt
Bel ons voor een afspraak via
040 – 220 22 02 of kom langs.
Openingstijden
maandag t/m donderdag | 9.00 tot 17.00 uur |
vrijdag | 9.00 tot 13:00 uur |
zaterdag & zondag | Gesloten |
Zorg waar u recht op heeft
Iedereen in Nederland heeft recht op goede zorg. En nu u wellicht wat vaker hulp of zorg nodig heeft, is het fijn om te weten welke vormen van ouderenzorg wettelijk zijn geregeld in ons land. We geven u graag een overzicht.
Bekijk het handige overzicht van de drie zorgwetten.
De ZorgverzekeringsWet
In het basispakket van uw zorgverzekering valt medische basiszorg. Dit is geregeld in de ZorgverzekeringsWet (ZvW). Denk dan bijvoorbeeld aan ziekenhuisopname, geriatrische revalidatiezorg, eerstelijnsverblijf en langdurige verpleging. Ook worden medisch noodzakelijke hulpmiddelen hieruit vergoed.
Wijkverpleging
Langdurige verpleging en verzorging aan huis (wijkverpleging) is onder andere ook opgenomen in het basispakket van uw verzekering.
Denk bij wijkverpleging aan onder andere:
- Wondverzorging
- Stomazorg en katheteriseren
- Hulp bij het aan- en uitkleden, wassen en douchen
- Zorg in de laatste levensfase
- Coördineren van zorg
- Casemanagement bij dementie
Wijkverpleging aanvragen
Voor wijkverpleging is geen verwijzing nodig van een huisarts of medisch specialist. U neemt hiervoor zelf contact op met een thuiszorgorganisatie die wijkverpleging biedt. Uw huisarts kan u hier over adviseren. Vaak moet de zorgverzekeraar eerst toestemming geven, neem dus ook altijd even contact op met uw verzekeraar.
Tip: Vitalis levert wijkverpleging in en rondom diverse WoonincPlusVitalis woongebouwen in Eindhoven. Meer weten? Neem gerust contact op met SeniorenPunt via 040 – 220 22 02 of info@seniorenpunt.nl.
De Wet Maatschappelijke Ondersteuning
De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) regelt hulp en ondersteuning voor burgers, zodat zij zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen wonen en deel kunnen blijven nemen aan de maatschappij. Denk daarbij aan:
- Algemene voorzieningen zoals een boodschappendienst, maaltijdservice of activiteiten in een ontmoetingsruimte.
- Maatwerkvoorzieningen zoals individuele begeleiding, huishoudelijke hulp of aanpassingen in de woning.
- Vervoersvoorzieningen zoals de regiotaxi.
WMO aanvragen
Het aanvragen van hulp en ondersteuning vanuit de WMO regelt u via het WMO-loket van uw gemeente. Bij dit loket wordt bepaald of u voor een voorziening in aanmerking komt. In Eindhoven regelt WijEindhoven de uitvoering van de WMO.
Lees hier meer over de Wet Maatschappelijke Ondersteuning.
De Wet langdurige zorg (Wlz)
Is er langdurige zorg nodig? Dan komt de Wet langdurige zorg (Wlz) om de hoek kijken. Dit is bedoeld voor mensen die langdurige zorg nodig hebben in de nabije omgeving. Denk aan mensen met een chronische ziekte, kwetsbare ouderen of mensen met een ernstige verstandelijke of lichamelijke beperking. Binnen de Wlz valt de zorg en ondersteuning zoals:
- Huishoudelijke hulp
- Dagbesteding
- Verpleging en/of verzorging aan huis
- Opname in een zorginstelling
Wlz aanvragen
Om in aanmerking te komen voor Wlz-zorg moet u een Wlz-indicatie hebben. Deze vraagt u aan bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Dit is een onafhankelijke organisatie die beoordeelt of u in aanmerking komt voor zorg uit de Wlz.
Bezoek onze informatiebijeenkomst
Het is nooit te vroeg om te weten welke mogelijkheden u heeft als u wilt of moet verhuizen of uw zorgbehoefte verandert. We nemen veel tijd voor het beantwoorden van uw vragen.
InformatiebijeenkomstOok interessant voor u
Neem contact met ons op
Bezoek SeniorenPunt
Bel ons voor een afspraak via
040 – 220 22 02 of kom langs.
Openingstijden
maandag t/m donderdag | 9.00 tot 17.00 uur |
vrijdag | 9.00 tot 13:00 uur |
zaterdag & zondag | Gesloten |