Leny Jacobs vertelt
Als woonconsulente bij SeniorenPunt helpt Leny Jacobs senioren bij het vinden van een passende woning als het daar tijd voor is. “Verhuizen is voor hen vaak een hele stap en die probeer ik op allerlei manieren wat gemakkelijker te maken”, zegt Leny. Ze vertelt liefdevol over het belang van inlevingsvermogen, tijd en het geven van ruimte.
Wat vind jij het mooie van werken voor senioren?
“Ze zijn zo dankbaar voor de begeleiding die wij ze geven bij hun zoektocht naar een seniorenwoning. Dat spreken ze regelmatig uit en het blijkt ook uit de klanttevredenheidsmetingen die we doen. Het is een doelgroep die enorm geholpen is met wat extra aandacht en begeleiding. Vaak zijn ze niet zo bekend met de digitale wereld. Bovendien twijfelen veel mensen over hun verhuizing, meestal de laatste. Ik vind het heerlijk om ze daarbij te begeleiden en samen op zoek te gaan naar een woning die bij ze past. Is er een zorgbehoefte, dan zorg ik ervoor dat een adviseur van Vitalis Woonzorg Groep met mensen meedenkt.”
Waar onderscheidt SeniorenPunt zich in?
“We nemen de tijd en de ruimte om klanten te helpen. We weten namelijk dat mensen vaak even moeten wennen aan het idee om het huis waar ze zo lang gewoond hebben te verlaten. De kinderen van senioren kunnen tijdens een bezichtiging soms heel enthousiast reageren, terwijl je pa of ma nog wat vertwijfeld ziet kijken. Bijvoorbeeld omdat ze nog niet zo lang alleen zijn. Dat gaat me dan echt aan het hart. Ik begrijp het zo.”
“We weten dat mensen vaak even aan het idee van verhuizen moeten wennen”
Hoe help je senioren bij hun zoekproces?
“Een keer extra met een klant gaan kijken naar een woning vinden we bij SeniorenPunt bijvoorbeeld geen enkel probleem. Ik raad mensen zelfs aan om van die mogelijkheid gebruik te maken. Maar bijvoorbeeld ook om alvast eens een kijkje te nemen bij een of meer seniorencomplexen voor we samen echt gaan zoeken. Gewoon om even de sfeer te proeven.”
Wie krijg je zoal tegenover je aan tafel?
“Dat is erg wisselend. Soms komen echtparen nog samen en willen ze informatie voor de toekomst. Soms komt iemand alleen omdat de partner al slechter is en er snel behoefte is aan gerichte hulp. Maar er zij ook senioren die samen hun kinderen komen. Of de kinderen komen alleen, omdat ze merken dat het voor hun ouders eigenlijk beter is om te verhuizen en ze benieuwd zijn naar de mogelijkheden.”
Wat vragen mensen het meest?
“Hoe gaat het regelen van een seniorenwoning met of zonder zorg in zijn werk en hoe snel kom je voor passende woonruimte in aanmerking? Dat laatste is helaas vaak moeilijk te zeggen, omdat het van zoveel factoren afhangt. Bijvoorbeeld hoelang je bij Wooniezie ingeschreven staat en hoe specifiek je voorkeuren zijn. Maar zoals ik net al vertelde, als de nood echt aan de man is, kijken we al dan niet samen met een zorgadviseur wat we voor mensen kunnen betekenen.
Zijn er klanten die je nooit meer vergeet?
“Er was een tijdje terug een ouder echtpaar dat gelijkvloers wilde gaan wonen. Ze gingen voor de tweede keer naar een appartement kijken, maar de man bleef twijfelen, terwijl zijn vrouw het duidelijk de hoogste tijd vond om door te pakken. Ze had in haar hoofd al een paar keer ingepakt, maar haar man bedacht zich steeds op het laatste moment. Hij vond het zo’n stap. Dat is het natuurlijk ook. Om hem een beetje te helpen heb ik toen gezegd dat we het appartement ook konden laten schieten, maar dat de stap een volgende woning net zo groot zou zijn. Ze wonen er inmiddels en zijn er zo blij mee. Het scheelt zoveel dat ze geen trappen hoeven te lopen en ze vinden hun appartement zo lekker warm.”
Heb je nog een tip voor senioren?
“Schrijf u sowieso in als woningzoekende bij Wooniezie, ook al is het nu nog lang niet nodig. Voor de meeste sociale huurwoningen heb je namelijk inschrijftijd nodig om ervoor in aanmerking te komen. Hoe langer je ingeschreven staat, hoe hoger je op de lijst met kandidaten terechtkomt. Als een seniorenwoning dan op een dag wel nodig is, heb je wat meer keus. Als je je inschrijft, zit je overigens nog nergens aan vast. We gaan ook niemand nabellen, zoals mensen weleens denken. Als je op een dag interesse hebt, mag je dat zelf aangeven. Dan bekijken we samen wat bij past.”